Overslaan en naar de inhoud gaan

Skoltech Center for Stem Cell Research

De volgende stap voor stamcelonderzoek

Kennis is de basis voor innovatie, economische ontwikkelingen en welvaart. Niet verwonderlijk dat veel landen investeren in wetenschap. Maar wat als je een internationaal hoogwaardige universiteit vanuit het niets wil opbouwen? Je kunt met veel geld wetenschappers aantrekken uit het buitenland, die die kennis met zich meebrengen. In Moskou hebben ze iets anders bedacht: besteedt het geld aan de beste studenten en betaal voor hun aanstelling bij de meest vooruitstrevende wetenschappelijke instituten ter wereld. Haal de studenten na een intensieve leerperiode terug naar Rusland om daar hun eigen onderzoekslaboratoria in te richten in de nieuw te bouwen wetenschapsstad Skolkovo.

Uit 129 voorstellen van internationale wetenschappelijke instituten werden slechts enkelen geselecteerd voor dit bijzondere programma. De eerste die groen licht krijgt is het Skoltech Center for Stem Cell Research, een samenwerking tussen verschillende Russische onderzoeksinstituten, het Whitehead Instituut MIT in de VS, en initiatiefnemer ERIBA en het Hubrecht Instituut in Nederland.

Binnen de stamcelbiologie is het nu mogelijk om normale cellen te herprogrammeren tot pluripotente cellen, die vervolgens gemanipuleerd kunnen worden voor uiteenlopende doeleinden. De vraag waar de samenwerking zich op gaat richten is: hoe kun je die pluripotente cellen differentieren tot specifieke volwassen stamcellen?

Credits

Geproduceerd door Fast Facts<br />
Mogelijk gemaakt door Eriba, Skoltech, Hubrecht Institute, Whitehead Institute<br />
<br />
Met dank aan:<br />
De medewerkers van Skoltech, the European Research Institute for the Biology of Ageing, Hubrecht Institute, Whitehead Institute at MIT, Vavilov Institute of General Genetics, Institute of Cytology and Genetics Novosibirsk en Skoltech.<br />
<br />
Met beelden van:<br />
Skolkovo Institute of Science and Technology<br />
MIT Media Production Services<br />
Institute of Cytology and Genetics Novosibirsk<br />
<br />
Gemaakt door:<br />
Aline Idzerda and Jasmijn Snoijink, 2013<br />
<br />
In samenwerking met<br />
Camera &amp; montage: Wouter Boes<br />
Muziek: Daan van West<br />
Grafisch ontwerp: SproetS<br />