
Video
Rene Geurts: Leven van de lucht
De oorsprong van stikstofsymbiose
Stikstof: essentieel voor al het leven op aarde en overvloedig aanwezig in de lucht die we in en uitademen. Maar ook één van de sterkste chemische verbindingen. Slechts enkele planten kunnen deze schat in de lucht ontgrendelen, met behulp van een speciale bacterie: Rhizobium. Hoe hebben deze planten deze waardevolle tool ontwikkeld? Plantonderzoeker René Geurts wil dit geheim kraken en doet baanbrekend onderzoek naar zijn evolutionaire oorsprong.
Onderzoeker
René Geurts
René Geurts (1968) heeft baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van de moleculaire ontwikkelingsbiologie. Hij heeft samen met andere plantenwetenschappers een genenset ontrafeld waarmee planten als de erwt en de rupsklaver wortelknolletjes maken om stikstofbindende Rhizobium bacteriën in te huisvesten. De evolutie van dit symbiotische signaleringsnetwerk vormt het huidige onderzoeksprogramma. Het werk van René Geurts is interdisciplinair van karakter. In de door hem opgezette onderzoekslijn zijn moleculaire biologie, genetica, fysiologie en celbiologie geïntegreerd. Geurts heeft internationaal faam verworven, onder andere door drie publicaties in Science.
Instituut
Credits
Geproduceerd door Fast Facts
Mogelijk gemaakt door De Jonge Akademie en René Geurts
Met dank aan Iris Koopmans, Bureau De Jonge Akademie, Wageningen University & Research centre, Department of Plant Science
Gemaakt door: Moira van Dijk 2012
In samenwerking met
Camera, montage & compositing: Jonathan Massey
Muziek: Daan van West
Grafisch ontwerp: SproetS