Overslaan en naar de inhoud gaan

Mevrouw de Professor en ik

Registratie talkshow

Bestaat de vrije wil? Eén ding is zeker: in hoeverre men overtuigd is van het bestaan van een vrije wil, beïnvloedt ons morele handelen. Hoogleraar Onderwijsneuropsychologie Lydia Krabbendam pleitte voor het geloof in de vrije wil tijdens de Mevrouw de Professor talkshow 'Mevrouw de Professor en ik' aan de Vrije Universiteit op 7 december.

Ervaring van Vrije Wil
Op basis van neurologisch onderzoek kan men niet stellen dat de vrije wil niet bestaat, aldus Krabbendam. Bovendien blijkt die ervaring van essentieel belang voor het psychisch en sociale welzijn van mensen. Ook Frank van Mil, directeur mr. Hans van Mierlo Stichting (wetenschappelijk bureau D66) onderstreept het belang van de vrije wil. Mede omdat het besef van eigen verantwoordelijkheid zo belangrijk is in de samenleving: het is verleidelijk om voor je zwakke punten, of slechte gedrag, de oorzaak bij hersenstructuur (of opvoeding) neer te leggen.

Vrije Wil en Ethiek
De mate waarin wij vrij zijn in onze keuzes en gedrag, staat niet centraal in het strafrecht. Maar het kan wel de strafoplegging beïnvloeden, vertelt Elies van Sliedregt, hoogleraar Internationaal strafrecht. Zo kreeg een veroordeelde die 70 mensen had gedood, strafvermindering omdat hij dit als 'crime of obedience' deed: hij werd verplicht om deze handeling uit te voeren.
In hoeverre zal onze definitie van vrije wil veranderen in de toekomst? Filosoof en ingenieur Martijntje Smit doet onderzoek naar nieuwe vormen van robotica, die telkens dichter bij de mens staan. Krijgt de bestuurderloze auto een vrije wil? En wat betekent het als ethische robots ingezet worden in de zorg?

Mevrouw de Professor
De Mevrouw de Professor talkshows worden georganiseerd door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in samenwerking met esta, WOMEN Inc. en Fast Facts. 

Credits

<p>Camera, montage en regie: John Treffer<br />
Camera: Jonathan Massey</p>