
Video
Bernet Elzinga: Breinlittekens
Hoe mishandeling gedrag en hersenfuncties beïnvloedt
Mensen die vroeger verwaarloosd of misbruikt zijn, ontwikkelen later vaak depressieve klachten of angstklachten. Zijn de sporen van jeugdtrauma’s ook zichtbaar in je brein? En wat betekent dit dan? Bernet Elzinga, hoogleraar Stress-gerelateerde Psychopathologie aan de Universiteit Leiden, onderzoekt deze littekens in onze hersenpan, op zoek naar hun betekenis.
Onderzoeker
Bernet Elzinga
Bernet Elzinga (1970) combineert verschillende disciplines in haar onderzoek naar de invloed van trauma/stress op hersenenstructuren en functies gerelateerd aan emotie en geheugen, zowel in gezonde personen als in patiënten met stress-gerelateerde stoornissen.
Tevens onderzoekt zij de rol van genetische kwetsbaarheid. Elzinga is van huis uit experimenteel en klinisch psycholoog, psychotherapeut en filosoof. Haar werk is interdisciplinair van karakter. Ze werkt samen met epidemiologen, radiologen, cognitief en klinisch psychologen en therapeuten.
Instituut
Credits
Geproduceerd door Fast Facts
Mogelijk gemaakt door Bureau De Jonge Akademie en Bernet Elzinga
Met dank aan Iris Koopmans, Bureau De Jonge Akademie, Marc Molendijk, Lisa van den Berg, Laura Compier-de Block, Steven van der Werff en Universiteit Leiden
Met beelden van: NO KIDDING Stop Kindermishandeling!
Gemaakt door: Marieke Aafjes 2012
In samenwerking met
Camera & montage: Frithjof Kalf
Muziek: Daan van West
Grafisch ontwerp: SproetS