
Video
Teun Bousema: Menselijk bloed tegen malaria
De zwakke plek van de malariaparasiet
Malaria is een hardnekkige ziekte die zijn tol eist. Jaarlijks krijgen zo’n twee honderd miljoen mensen de ziekte, elk jaar overlijden zes honderd duizend mensen eraan, met name in Afrika. Malariaonderzoeker Teun Bousema onderzoekt innovatieve manieren om de ziekte te bestrijden en mogelijk voorgoed uit te bannen.
Onderzoeker
Teun Bousema
Malaria maakt vooral in Afrika nog steeds talloze slachtoffers, onder wie veel jonge kinderen. De aanpak van deze infectieziekte heeft de volle aandacht van Teun Bousema (1977), een van de meest actieve jonge Nederlandse onderzoekers op het gebied van tropische geneeskunde, parasitologie en infectieziekten.
Met zijn artikelen leverde hij een aantoonbare bijdrage aan de internationale discussie over de beste methoden voor malariabestrijding en - eliminatie. Bousema is actief in verschillende internationale denktanks voor malariaonderzoek en speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Kilimanjaro Clinical Research Institute in Tanzania. Daarnaast ontwikkelde hij onder meer lesmateriaal voor middelbare scholen over infectiezieken en medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Instituut
Credits
Mogelijk gemaakt door De Jonge Akademie
Met dank aan: Robert Sauerwein, Chris Drakeley, Will Roeffen, Rob Hermsen, Geert Jan van Gemert, Marga van de Vegte-Bolmer, De Malaria Unit, Radboudumc
Met beelden van: Michiel Vaanhold, Maartje Kunen - medical visuals, Studio MAD
Gemaakt door: Moira van Dijk 2015
In samenwerking met
Camera & montage: Wouter Boes
Muziek: Daan van West
Grafisch ontwerp: SproetS