Overslaan en naar de inhoud gaan
No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Talkshow Lang, gezond en gelukkig

Compilatie talkshow

Veertigjarigen nog maar 16 gezonde jaren voor de boeg
De veertigjarigen van vandaag hebben gemiddeld nog zestien gezonde jaren voor de boeg, daarna beginnen chronische ziektes als diabetes de kop op te steken. Dat stelt epidemioloog en hoogleraar Gezond ouder worden aan de VU Marjolein Visser tijdens de Mevrouw de Professor talkshow 'Lang, gezond en gelukkig' op woensdag 21 september aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Kinderen van nu nog minder gezond oud
De levensverwachting mag dan nog steeds rustig doorstijgen, dat betekent helaas niet dat we allemaal fluitend oud worden. Onze gezonde levensverwachting zal de komende jaren juist gaan afnemen, De kinderen die nu voor de televisie hangen in plaats van buiten te spelen zitten later met de gebakken peren. Hoe je leeft bepaalt hoe je oud wordt, en de teller begint al te lopen als je nog in de baarmoeder zit. "Het is zorgelijk dat in de modellen van nu totaal geen rekening wordt gehouden met de consequenties voor de zorg die nodig zal zijn als de kinderen van nu straks oud zijn. En onbegrijpelijk dat het huidige kabinet het hele preventieplan laat vallen" aldus Marjolein Visser.

Bepaald geen rooskleurige vooruitzichten dus. Maar gelukkig wordt er druk gezocht naar manieren om de veroudering van onze cellen een halt toe te roepen. Ineke Braakman hoogleraar cellulaire eiwitchemie aan de UU legt uit dat het ouder en slechter worden van de eiwitten in onze cellen te vergelijken is met het stollen van een kokend eitje. Onze cellen kunnen minder goed reageren op omgevingsfactoren naarmate we ouder worden, wat te vergelijken is met een kapotte thermostaat. Zij zoekt naar een medicijn dat deze thermostaat weer een zetje kan geven; een verjongingskuur voor je cellen.

Een wonderpil voor de eeuwige jeugd is nog even niet voorhanden, dus tot die tijd moeten we het ons maar zo gemakkelijk mogelijk maken. Hoogleraar interactief ontwerp Caroline Hummels en domotica onderzoeker Masi Mohammadi werken bij de TU Eindhoven aan technologie om ons een handje te helpen. Bijvoorbeeld door de toepassing van domotica, technische snufjes in en om het huis. Maar van in alle comfort achter de geraniums zitten word je ook niet gelukkig. Minstens zo belangrijk is het nadenken over oplossingen om generaties met elkaar in contact te brengen, om ouderen een rol in de maatschappij te geven.

Mevrouw de Professor
De Mevrouw de Professor talkshows worden georganiseerd door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in samenwerking met het tijdschrift esta, WOMEN Inc. en Fast Facts. Op 7 december doet Mevrouw de Professor de Vrije Universiteit Amsterdam aan en praat ze over 'De vrije wil'. (was het niet vrije wil en identiteit?) Bestaat die eigenlijk wel? En als die niet bestaat, wat voor gevolgen heeft dat dan voor onze rechtstaat?

Credits

<p>Camera, montage en regie: Studio Meester<br />
Camera: John Treffer</p>