Mevrouw de Professor en ik

Mevrouw de Professor stelt zichzelf de vraag: wie ben ik eigenlijk? Heb ik controle over mijn doen en laten of ben ik een speelbal van genen, hersenchemie en hormonen? In hoeverre worden we geregeerd door ons brein? En wat betekent dit dan voor rechtsaansprakelijkheid van het individu?

Op 7 december van 14:30 tot 17:00 uur organiseert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in samenwerking met esta, WOMEN Inc. en Fast Facts de talkshow Mevrouw de Professor en ik aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Onder leiding van Sandra Rottenberg gaan drie topwetenschappers in gesprek over onze vrije wil. Hoogleraar Onderwijsneuropsychologie Lydia Krabbendam (VU) onderzoekt de interactie tussen ons brein en onderwijs. Ingenieur en filosoof Martijntje Smits verdiept zich in de ethische vraagstukken die actuele ontwikkelingen in onze maatschappij, bijvoorbeeld de ontwikkeling van sociale robots, opwerpen. Elies van Sliedregt (VU), hoogleraar internationaal strafrecht en decaan van de rechtenfaculteit, bestudeert de individuele en collectieve verantwoordelijkheid bij internationale delicten als genocide en misdrijven tegen de mensheid.

Wat betekenen deze inzichten voor politiek en samenleving? Frank van Mil (directeur mr. Hans van Mierlo Stichting, wetenschappelijk bureau van D66) zal ingaan op de maatschappelijke consequenties van onze kijk op het individu.

Transmediamakers Inge Willems en Carolien Euser komen langs met Hoofdzaken. Zij zullen ter plekke ons brein onderzoeken. Hoe ervaren wij onze gedachten? Voeren wij de regie over onze gedachtenstroom, en hoe?

Programma
Vanaf 14:30 kunt u doorlopend deelnemen aan Hoofdzaken.
14:30 uur - ontvangst met koffie
15:30 uur - aanvang talkshow
17:00 uur - drankje na afloop

Als u zich vóór 2 december aanmeldt dan kunt u het programma gratis bijwonen. Kaartjes aan de deur kosten 10 euro.

Mevrouw de Professor en ik | woensdag 7 december | Vrije Universiteit Amsterdam | Boelelaan 1105 | Amsterdam | Auditorium 14:30 - 17:00 uur | kaartjes aan de deur 10 euro | gratis toegang bij aanmelding
 

«« aanmeldingsformulier ««