
Video
Maarten Kleinhans: meanderende modder
Onderzoek naar de patronen en het gedrag van rivieren
Denkend aan Holland zien we woeste rivieren vraatzuchtig door dichtbegroeid laagland meanderen. Maar waarom meanderen de rivieren eigenlijk? En wat veroorzaakt een rivieroverstroming? Aan de Universiteit Utrecht wordt aardwetenschappelijk onderzoek verricht naar het achterliggende mechanisme van rivieren: hoe het water stroomt en hoe het zand en grind versleept.
Om dwarsverbanden te leggen tussen empirische data uit de natuur, computermodellen en experimenten in het lab en stapt Maarten Kleinhans zelf met zijn voeten in de modder.
Onderzoeker
Maarten Kleinhans
Maarten Kleinhans (1972) doet onderzoek naar rivieren en delta’s op Aarde en Mars. De leidende vraag is hoe de diverse patronen van rivieren en delta’s ontstaan en veranderen uit de onderliggende processen van stroming, getij en golven, sedimenttransport, afkalvende oevers, interactie met vegetatie en riviersplitsingen. Hij gebruikt daarbij een combinatie van veldonderzoek, satellietbeelden, computermodellen en laboratoriumexperimenten in zandbakken, medische MRI en een vliegtuig. Daarnaast werkt hij aan filosofie van aardwetenschappen.
Instituut
Credits
Geproduceerd door: Fast Facts
Mogelijk gemaakt door: Bureau De Jonge Akademie en Maarten Kleinhans
Met dank aan Iris Koopmans, Bureau De Jonge Akademie, Universiteit Utrecht en Wietse van de Lageweg,
Wout van Dijk, Henk Markies, Dimitri van Breemen, Filip Schuurman
Gemaakt door: Marieke Aafjes 2011
In samenwerking met
Camera & montage: Frithjof Kalf
Muziek: Daan van West
Grafisch ontwerp: SproetS