Een kwart van de hoogleraren vrouw: dat was Europa's streven voor 2010. Nederland heeft dat bij lange na niet gehaald: slechts één op de tien leerstoelen wordt bekleed door een vrouw. Daarmee bungelt Nederland onderaan de ranglijsten. Fast Facts werkte mee aan een betere zichtbaarheid van het onderzoek van vrouwelijke topwetenschappers met de serie 'Mevrouw de Professor'.
 

Mevrouw de Professor on tour
Na een succesvol debat dat plaatsvond op het Women inc. festival op internationale vrouwendag 2010, ging 'Mevrouw de Professor' in 2011 on tour. Steeds vanuit een andere universiteit presenteerde Sandra Rottenberg in 2011 vijf talkshows waarbij steeds drie vrouwelijke topwetenschappers en een gast van buiten de academische wereld een actueel thema belichten. Mevrouw de Professor on tour wordt mogelijk gemaakt door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in samenwerking met het tijdschrift ésta, WOMEN Inc. en Fast Facts.

7 december: Mevrouw de Professor en ik
Mevrouw de Professor stelt zichzelf de vraag: wie ben ik eigenlijk? Heb ik controle over mijn doen en laten of ben ik een speelbal van genen, hersenchemie en hormonen? In hoeverre worden we geregeerd door ons brein? En wat betekent dit dan voor rechtsaansprakelijkheid van het individu? 

In Mevrouw de Professor en ik, 7 december aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, gaat Sandra Rottenberg op zoek naar verantwoordelijkheid, identiteit en vrije wil. Met onder andere Elies van Sliedregt, hoogleraar Strafrecht en decaan van de rechtenfaculteit (VU), Lydia Krabbendam, hoogleraar Onderwijsneurowetenschap (VU) en Martijntje Smits, ingenieur, techniekfilosoof en onderzoeker.
 

21 september: Lang, gezond en gelukkig
We willen allemaal oud worden, maar niemand wil oud zijn. Op 21 september gaan vier topwetenschappers in gesprek over ons steeds langere leven onder leiding van Sandra Rottenberg aan de Technische Universiteit Eindhoven. Epidemioloog prof. dr. Marjolein Visser (VU) doet onderzoek naar de effecten van levensstijl op de manier waarop we ouder worden. Industrieel ontwerper en onderzoeker dr. ir. Caroline Hummels (TU/e) bestudeert hoe design de maatschappij en de manier waarop we ouder worden kan beïnvloeden. Celbioloog prof. dr. Ineke Braakman (UU) bekijkt veroudering op celniveau. En bouwkundige dr. ir. Masi Mohammadi (TU/e) wil ouderen met moderne techniek helpen langer zelfstandig te blijven.Leven we nog lang, gezond en gelukkig?

 

23 mei: (W)EET!
Mevrouw de Professor over alles dat je moet weten over eten op maandag 23 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aan tafel: voedselepidemioloog Marianne Geleijnse, theoloog Maaike de Haardt, toxicoloog Tinka Murk. Ook schuift directeur van Foodwatch Bart van Opzeeland aan en sociaal psycholoog Roos Vonk.

 

6 maart: Spitsuur
Op zondag 6 maart spreekt presentator Sandra Rottenberg tijdens het WOMEN Inc. festival met drie topwetenschappers en een politica vanuit hun onderzoek, beleid en persoonlijke leven over de ins- en outs van het spitsuur. Aan tafel: wetenschappers Ingrid Robeyns, Laura den Dulk en Nicole Datson en Tweede Kamerlid voor de PvdA Mariëtte Hamer.

 

25 januari: ABCDepressief
De tour ging van start met het thema ABCDepressief vanuit de Rijksuniversiteit Groningen. Aan tafel: Claudi Bockting, adjunct hoogleraar Klinische Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen; Brenda Penninx, hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan de Vrije Universiteit; Lolkje de Jong - van den Berg, hoogleraar Farmaco-epidemiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en kaderhuisarts GGZ Marian Oud.

 

Media
'Mevrouw de Professor' (zie PDF); portretten van drie vrouwelijke topwetenschappers in esta door de Mediaridders, 5 februari 2010. Hooggeleerde vrouwen Hoe?Zo! radio 5: interview met Marieke van den Brink over het tekort aan vrouwelijke hoogleraren, 3 maart 2010. Tros Nieuwsshow radio 1: interview met Marieke van den Brink, 6 maart 2010.

'Prof en moeder zijn, elders kan het prima' (zie PDF); NRC en NRC Next, 8 en 9 maart 2010.

 

Uitbreiding serie
De serie over vrouwelijke topwetenschappers is een groeiserie. Wilt u het onderzoek van de bij uw instelling werkende vrouwelijke topwetenschappers vast laten leggen in Fast Facts video's, dan kunt u contact opnemen met Fast Facts: info apenstaartje fastfacts punt nl.